Newsletter nr. 60-III – May 20th, 2013

Newsletter header

Aanvullende info Summermeeting Lauwersoog en Rally naar Neuwerk

1. Vervuiling brandstoftanks en- filters door biodiesel
Ook de KNRM wijst erop dat veel motorpech op het water ontstaat door de biodiesel die sinds een paar jaar aan dieselolie wordt toegevoegd. Hierdoor vormen zich bacteriën/algen die een slijmerige smurrie veroorzaken in de dieseltank, met als gevolg dat de brandstoffilters sneller verstopt en verzadigd raken en de motor er de brui aan geeft. Avalon kan daar inmiddels uit eigen ervaring over meepraten!
Dit euvel kan worden voorkomen door een speciaal additief tijdens het tanken aan de diesel toe te voegen. Elke gerenommeerde watersportzaak heeft deze kleine flacons wel op voorraad.
Voor onze tocht is het sowieso verstandig, dat je alle brandstoffilters voordien laat vervangen, voor zover dat bij de motorbeurt in het voorjaar al niet is gebeurd. Denk ook om de impeller van de waterpomp voor de directe of indirecte koeling van de motor: vervang deze om de 1 of 2 jaar daar de rubber impeller erg te lijden heeft van de winteropslag (deze blijft veelal 6 maanden in dezelfde stand in het impellerhuis staan en droogt daardoor uit en kan gaan scheuren). Het leek ons raadzaam je hierover nu reeds te berichten om straks volop te kunnen genieten van de mooie reis.

2. Betaling bijdrage 2013 Alcyone Circle
Nog niet van iedereen hebben we de jaarlijkse contributie mogen ontvangen.
Zie onderstaand verzoek in de vorige Newsletter van april:
Especially for this Summermeeting and Rally and with the helping hand of Wies Fermie we’ve asked the young artist Vivian Hebing to make a very practical and recognizable musthave for the members to remind! And so she did: an amazing surprise we can assure you all.
For the needed cashflow it would help if you pay the contribution a.s.a.p.
The contribution for this year amounts € 30,– included this special gift. Please make your payment to bankaccountnumber 1967067 (IBAN: NL44INGB0001967067) on the name of A.C. van Boekel te Drachten.

3. Overzicht deelnemers Summermeeting en Rally to Neuwerk
Zeekoet II heeft zich helaas moeten afmelden omdat Frans Kemme in juni wordt geopereerd. Frans mailde ons dat hij en Annemarie dit zeer spijtig vinden, ze hadden zich er erg op verheugd, maar gezondheid gaat voor alles.

Ida Scheltema komt ons uitzwaaien in Lauwersoog en zal aanwezig zijn tijdens het palaver. Meevaren evenwel wordt op haar leeftijd toch wat lastig. Ida, leuk dat je ons toch komt opzoeken!

 1. Alcyone I Avalon                                Arjen&Rienkje van Boekel (partly with Sanne and Erik&Inge)
 2. Alcyone II Adriana van Texel        Peter Hoogenberk, son Henk Jan and daughter&friend
 3. Alcyone I Banckert                           Marten&Mieke Broekens
 4. Alcyone II Harmonie                        Klaus&Elgin Gerdts and daugther Wiebke
 5. Cormorant Vrouwezand                Marco&Maria Eichhorn
 6. Cormorant Vrijheid                          Niek&Wies Teijken
 7. Cormorant Woest maar Kalm     Bert Glazenburg and daugther Julia & Martijn
 8. Alcyone III Sayonara                       Dirk&Marieke van Slooten and crew
 9. Alcyone II Vita Nova                        Joost and Henk&Karin van ’t Hull
 10. Schokker Zwarte Zwaan               Klaas Michiel&Rika Elema
 11. Cormorant Marmara (in optie)   Dirk Jan&Renske Schenk

NB
Het aanschaffen van benodigde zeekaarten en getijtafels 2013 voor zowel het Nederlandse als het Duitse Wad is aan te bevelen. Hou er rekening mee dat digitale kaarten nogal eens in actualiteit achterop lopen. De papieren versie 2013 van het zogeheten Oostblad (1812 serie) verschijnt als gevolg van een bezuinigingsoperatie bij de Dienst voor Hydrografie voorlopig niet, dus die van 2012 bijwerken is een optie. De verdere vaartocht naar Neuwerk wordt afgedekt door 2 Duitse kaartensets: als je deze wilt aanschaffen doe dat dan tijdig hier in Nederland. Onderweg is er namelijk niet of moeilijk aan te komen.

Tot zover de berichten voor de scheepvaart en de Alcyone Circle in het bijzonder.

 

Met vriendelijke groet, kindest regards, all the best,
Arjen van Boekel & Joost van ’t Hull,
Board Alcyone Circle