Newsletter nr. 56-III – July 6th, 2011

Newsletter header

Beste vaarvrinden, dear members,

►Terugblik 25ste Rally Hindeloopen

Een 5 tot 6 Beaufort uit noord/noordwestelijke richting weerhield de schippers en bemanning er niet van om de trossen los te gooien en onverschrokken af te koersen op het eeuwenoude en lieflijk gelegen stadje aan de Friese kust.
Bleek binnenlopen op de vrijdagavond voor een aantal schepen niet haalbaar, zaterdagmiddag was de opgemelde Gunningvloot dan uiteindelijk toch compleet. Het zou, ondanks de aanhoudende harde wind, een genoeglijk samenzijn worden in het pittoreske haventje. Havenmeester Onno Hoekstra had voor de jachten van de Alcyone Circle een schitterende plek gereserveerd nabij de oude sluis. Sic!
Klaus en Elgin Gerdts trotseerden met hun Alcyone II ‘Harmonie’ 14 dagen lang alle weertypen, met wind tegen op alle koersen, om vanuit Cuxhaven bij het 5e lustrum aanwezig te kunnen zijn, bravo! Ook present met Gunningjacht en al waren de nieuwkomers Bert en Janneke met hun gerenoveerde Cormorant ‘Woest maar kalm’ uit Lauwersoog en de gebroeders Schwartz – oudgedienden en helemaal terug van weg geweest – met de door Wiet teruggekochte Cormorant ‘Meermin’ uit Muiden. Sportief dat Eke & friends de Alcyone I ‘Spurwing’ toch nog hebben weten over te zeilen uit Elburg, ondanks dat de familie Van der Zee in de startblokken stond voor een vakantietrip naar Canada. En wat te denken van Ida Scheltema en haar vaarmaatje Marjan. Ze voelden zich vereerd aanwezig te mogen zijn met Dieuwertje, met naast hun afgemeerd de Cormorant ‘Marmara’, waaraan ze zoveel dierbare herinneringen hebben. Leuk en vertrouwd hen wederom in ons midden te hebben.
Tijdens het palaver werd ter viering van de 25ste Rally een prachtig keramisch reliëf met het logo van de Alcyone Circle uitgereikt, met liefde gemaakt door beeldend kunstenaar Renske van Driel. De vaal lichtblauwe kleur van het reliëf refereert aan de oorspronkelijke rompkleur van menig Gunningjacht uit de jaren vijftig/zestig. Renske, nogmaals bedankt voor het fraaie aandenken!
Tevens werd de ludieke ‘Gulden Kettingslede’ uitgereikt aan Peter Hoogenberk voor zijn buitengewone attitude en loyaliteit jegens de Alcyone Circle. De twee origineel Hylper beschilderde ‘lokeenden’ gingen naar onze voormelde nieuwkomers.
Zaterdagmiddag werd er, ondanks de vermoeidheid vanwege de zware overtocht naar Hindeloopen in de ochtendgloren, toch nog met opstappers/liefhebbers aan boord van Sayonara, Spurwing en Vita Nova naar hartenlust gezeild op het onstuimige IJsselmeer. De rest vermaakte zich uitstekend in alle rust met een heuse cultuurhistorische VVV-puzzeltocht door Hindeloopen op zoek naar onderneer de Kalverstraat en de prachtige, stokoude likhûskes.
Zaterdagavond werd tijdens het Fries Buffet de schitterende Bronzen Erepenning 2011 uitgereikt aan Joost van ’t Hull, een zogeheten one off, vervaardigd door goudsmid Douwe van der Velde te Beetsterzwaag. Joost heeft op een enkele rally na aan al de Rally’s, die sinds 1964 zijn georganiseerd, deelgenomen. Buitengewoon!
Klaus en Elgin Gerdts verdienden dit jaar dubbel en dwars de fraaie gegraveerde kristallen Alcyone Circle Bokaal (een wisselprijs, gemaakt door kunstenaar Jan Post).
Als compensatie voor het feit, dat ze deze bokaal slechts 1 jaar in hun bezit mogen houden, bood Peter Hoogenberk hen alvast een mooie kist met heerlijke port aan.
In de loop van zondag vertrokken de meeste schepen richting thuishaven. De maandagochtend voeren Vita Nova en Marmara richting Wad voor een welverdiende zomervakantie. N.B. Frans Kemme mailde eergisteren, dat ze de terugtocht Hindeloopen-Andijk in een recordtijd zeilend hebben afgelegd!

Op verzoek van een aantal Alcyonisten zijn de laudatio’s aangaande de Vergulde Kettingslede en de Bronzen Erepenning 2011 bijgevoegd (zie bijlagen).
Ik wens jullie, mede namens Joost die nu voor anker ligt voorbij de haven van Vlieland, een fijne (vaar)vakantie toe en wil besluiten jullie allen te bedanken voor de overweldigende opkomst van maar liefst 12 Gunningjachten en 37 varensgasten!

 

Met vriendelijke groet, all the best,

 

Arjen van Boekel
Voorzitter Alcyone Circle