Newsletter nr. 53 – May 7th, 2010

Newsletter header

REMINDER→→Inschrijving Summermeeting en Rally


Beste stuurlui, fokkenisten en overige varensgasten,

Proloog
Nog niet iedereen heeft gereageerd op voorgaande Newsletters in dezen, vandaar een allerlaatste ronde. Gelijk onze Gunning-jachten hebben wij klaarblijkelijk ook -metaforisch bedoeld- zo’n heerlijk aanvoelende vertraagde zeegang.  Zo schip, zo stuurman kunnen we zeggen en zo is het. Alles van wat ons aan berichten uit de Circle bereikt, komt wel bij ons binnen, doch moet nog beklijven in de bulk van ‘ingekomen stukken en verzoeken’ . Hoop op enige wederkerige response doet uwer bestuur van de Circle leven. Voor allen die zich hierin mochten herkennen is er goed nieuws: het is nog niet te laat! Ter finale kunt u zich thans per omgaande aanmelden voor deelname aan de Summermeeting en de Rally.

1. Summermeeting in het weekend van zaterdag 26 juni 2010 te Stavoren
Zie voor meer details ook Newsletter nr. 51 van oktober 2009. Afgaande op de reacties tot nu zouden er deze keer wel eens 10 of meer schepen aanwezig kunnen zijn. That would be great! Mocht het je niet gaan lukken om de vrijdagavond in de gemeentehaven binnen te lopen, zorg dan wel dat je zaterdagochtend op tijd bent voor het palaver, dat traditiegetrouw om 10.30 uur aan boord van de ‘Sayonara’ zal plaatsvinden. Ook dit jaar heeft het bestuur voor iedere deelnemer weer een fraai present in petto.  Je kunt je hieronder aanmelden voor de Summermeeting en deze e-mail vervolgens retourneren. Makkelijker kunnen we het je niet maken.

Inschrijving Summermeeting 26 juni 2010

Naam schip en eigenaar :  ………………………………………
Aantal eters *) :  ………………………………………

*)Betreft de opgave van het aantal gasten die zullen deelnemen aan het diner op de zaterdagavond rond 19.00 uur in Hotel Restaurant Het Vrouwtje van Stavoren. Dit is nodig om bij het Vrouwtje de reservering te kunnen vastleggen. De keuze voor buffet of à la carte wordt bepaald door het totaal aantal aangemelde dinergasten.

 

2. Rally Kornwerderzand-Greetsiel,  start maandag 12 juli 2010

Algemene informatie

We verzamelen in de loop van zondag 11 juli in de aanloopkom van de zeesluizen bij Kornwerderzand. Het is de bedoeling maandag door de sluizen te gaan en aan onze Rally te beginnen. Weer en wind bepalen of we al dan niet uitvaren en welke route we gaan nemen. We hebben elke dag een palaver waar wordt besproken wat die dag of de dag daarop wordt ondernomen. Het eerste palaver zal plaatsvinden op de zondagavond. Het is aan te bevelen het Oost -en Westblad uitgave 2010 (serie 1811 en 1812) en actuele getijtafels aan boord te hebben. Als dit qua kosten bezwaarlijk mocht zijn kun je oude kaarten ter plekke bijwerken v.w.b. de te volgen route. Voor alle duidelijkheid: een ieder vaart voor eigen verantwoordelijkheid. Er wordt niet gevaren als de weersomstandigheden van dien aard zijn, dat er sprake is van een verhoogd risico. Het is geen race, maar een pleziertocht, alwaar het grote genieten op ons prachtige Wad centraal staat. We hebben besloten de Rally niet tot in detail uit te werken incluis de vertrektijden gebaseerd op de waterstanden. Zulks heeft weinig zin. Op het dagelijks palaver wordt in goed onderling overleg door de captains de routes, vertrekschema’s en bestemming ( jachthaven, ankeren/droogvallen) vastgesteld.
Uitgangspunt is, dat de route door een ieder te bezeilen en qua diepgang te bevaren moet zijn. Om die reden is besloten een hoofdroute en een of meerdere alternatieve routes te hebben, afhankelijk van de windrichting en de weersvoorspellingen voor meerdere dagen. Alle routes kunnen dagelijks worden aangepast en gewijzigd. We gaan voor het schoonste geheel en de mooiste plekjes op het wad.

Hoofdroute Kornwerderzand-Greetsiel ( bij gunstige weersomstandigheden)

☺  Dag 1 maandag 12 juli Kornwerderzand-Terschelling
HW Kornwerderzand 10.35 uur, LW Terschelling 16.10 uur
☺  Dag 2 dinsdag 13 juli Terschelling, bij mooi weer ankeren benoorden baken O16 met voldoende
water onder het schip om de volgende dag tijdig te kunnen varen.
☺  Dag 3 woensdag 14 juli Terschelling-Ameland
☺  Dag 4 donderdag 15 juli Ameland- Schiermonnikoog
☺  Dag 5 vrijdag  16 juli Schiermonnikoog
We dineren in het authentieke Hotel v/d Werff, alwaar het prima
3-gangen dagmenu slechts €16,50 kost.Een sfeervolle aanrader!
☺  Dag 6 zaterdag 17 juli Schiermonnikoog- Borkum via Huibertgat (Noordzee)
☺  Dag 7 zondag 18 juli Borkum-Greetsiel
☺  Dag 8 maandag 19 juli Greetsiel
☺  Dag 9 dinsdag 20 juli naar keuze terugtocht of tocht vervolgen naar Juist

 

Nadere toelichting
De rally vice versa in 2 weken is goed mogelijk. Het weer is echter altijd bepalend voor al dan niet vertrek en/of eventuele vertragingen onderweg. Greetsiel is een pittoresk oud visserdorpje in Ostfriesland met direct aan de haven huizen uit de 18e eeuw met fraai versierde voorgevels. Je kunt er voor kiezen vanaf Greetsiel  je eigen weg te gaan of samen op te varen naar bijvoorbeeld Juist. Er is altijd een groep waarmee je samen terug kunt varen. Met elkaar varen heeft naast gezelligheid en zorg voor elkaar, ook allerlei andere praktische voordelen. Het kan tevens helpen je horizon te verruimen ingeval van een eerste maidentrip op de Noordzee of je eerste droogval avontuur.

NB  Voor het bevaren van de Duitse binnenwateren met vaartuigen met een motorvermogen van meer dan 5 pk is een Klein Vaarbewijs 1/ICC vereist. Dit geldt echter niet voor  het Duitse Wad en de getijdenrivieren!


Alternatieve routes vanuit Kornwerderzand of andere verderop gelegen uitvalbases.

Variant 1

Heen : binnendoor via Harlingen, Leeuwarden naar Lauwersoog, over het Groninger Wad ( bij voldoende water)
Terug: binnendoor via Delfzijl/Groningen/Zoutkamp/Lauwersoog

Variant 2

Dag 1     Kornwerderzand-Texel

Dag 2     Texel-Vlieland (ankeren ten westen van de jachthaven al dan niet droogvallend)

Dag 3     Vlieland (rustdag op stroom of droogvallend))

Dag 4     Vlieland-Terschelling

Dag 5     Terschelling (rustdag)

Dag 6     Terschelling-Koffieboonenplaat (betonning is weggehaald, waypoint bepalen en droogvallen)

Dag 7     Koffieboonenplaat-Ameland

Dag 8     Ameland-Schiermonnikoog

Dag 9     Schiermonnikoog (rustdag en einde Rally)
Inschrijving Waddenrally 12 juli 2010

 Graag alvast per omgaande je opgave voor deelname aan deze prachtige waddenrally, die qua opzet en timing waarschijnlijk goed is te combineren met een vervolgvakantie op bijv. het Duitse of Nederlandse Wad.

Naam schip en eigenaar :  …………………………
Aantal bemanningsleden :  …………………………

 

Graag zien we jullie inschrijving voor de Summermeeting en/of voor de Rally binnen 10 dagen tegemoet.  Je kunt dat doen door deze ingevulde e-mail te retourneren.

We wensen je een goede start van het vaarseizoen en hopen je op de reünie en rally te mogen begroeten in een zonovergoten Stavoren en Kornwerderzand met een lopend windje op alle koersen!

 

Met vriendelijke varensgroet,


Arjen van Boekel en Joost van ’t Hull

Bestuur Alcyone Circle