Newsletter nr. 58 – April 2012

Newsletter header

Beste vaarvrinden, dear members,

Ten geleide
Speciaal voor al die jachteigenaren met een drukke werkagenda en de ‘helejaarvooruitplanners’ onder ons bij deze alvast de lenteaankondiging voor de Summermeeting 2012. Maar er is zoveel meer. Zo heeft het bestuur de winterperiode aangegrepen om nieuwe plannen te smeden, een prachtige clubvlag te ontwerpen en vooral ook te blijven speuren naar verloren gewaande Gunning-jachten en owners: er valt dan ook het nodige mede te delen.

Waar zijn de schepen…
Alcyone II ‘Majella’ is vorig jaar door Chris Liebert verkocht aan Ewout Van –Manen uit Hartfield/Engeland, die bepaald niet onbekend is met de Circle. Ewout heeft het plan haar dit jaar naar Engeland te zeilen en probeert nu ergens aan de Oostkust tegen een geschikte prijs een vaste ligplaats te zoeken: dat schijnt daar nog niet mee te vallen! De Circle heet Ewout (en Louise) van harte welkom. De Circle gaat er vanuit dat Majella eerst de Summermeeting zal completeren (ze was vroeger met de Lieberts altijd van de partij) en dat pas daarna Het Kanaal wordt overgestoken. Het is direct een mooie gelegenheid o.a. de motor, brandstoftanks, vallen en zeilen grondig te testen op duurzaamheid en betrouwbaarheid. Niet onbelangrijk gezien het feit, dat Majella lange tijd op het droge in de Stofberg-loods te Muiden heeft gelegen. Daar worden onze jachten doorgaans niet beter van.
En niet te vergeten, adieu Harm en Ingeborg Liebert (en Chris), oprechte dank voor de zo lange verbondenheid met en loyaliteit jegens de Circle!
Cormorant ‘Eenhoorn’ is op 17 maart 2012 door Wim en Leny Pieterse verkocht en geleverd aan Hans Krijnen uit Nederhorst den Berg. De Circle verwelkomt Hans en hoopt schipper en Cormorant te mogen begroeten op de Summermeeting.
Wim en Leny, dank voor jullie enthousiaste deelname door de jaren heen aan de activiteiten van de Circle, ik meen voor het laatst aan de feeërieke en zo bijzondere Wintermeeting met overnachting in de middeleeuwse havezate Overcinge te Havelte. Op 23 maart jongstleden ontving de Circle van hen de navolgende e-mail:
“Met pijn in ons hart moeten we melden dat onze Eenhoorn is verkocht. Hoewel de grootste teleurstelling de beslissing is geweest de boot te verkopen, nu het eenmaal zover is, is er toch het verdriet. Maar we moeten reëel zijn en erkennen dat het niet meer ging. Wij denken met vreugd terug aan het lidmaatschap van de Alcyone Circle, en in het bijzonder aan het geweldige weekend in Havelte. Ook zijn we blij dat we de Valentijns nog hebben gekend. Het was een bijzondere tijd en wij danken jullie, en daarmee alle leden, voor de prettige tijd die we samen hebben gehad. Groet allen van ons. Het ga jullie allen goed! Leny en Wim Pieterse”.
Cormorant ‘Geertruida’ was lost, but found. Via Ida van der Veld uit Zwolle werden Jasper en Bianca Key-Sanders uit Haarlem opgespoord. De Circle heet Jasper en Bianca van harte welkom en hoopt ook hen met ‘Geertruida’ op de Summermeeting in het zo knusse Hindeloopen te mogen begroeten.
Alcyone I ‘Ceacilia (restauratieproject) is door de Willem en Selma Ohrtmann op 30 maart 2012 verkocht en geleverd aan Arjen van Boekel. Zijn bedoeling is haar over een paar jaar weer in de vaart te krijgen, klaar voor een nieuwe liefhebber. Hij wordt daarbij geholpen door Bert Glazenburg, zeer enthousiast eigenaar en restaurateur van de Cormorant ‘Woest maar kalm’. De heren doen dit uit liefde voor de zo bijzondere Gunning-jachten en hopen vanzelfsprekend Ceacilia te kunnen behouden. Een immense klus staat hen te wachten.
Cormorant ‘Lailah’ ligt al geruime tijd in de achtertuin van Mark Landow in Iveryton/VS en zal nu toch grondig door hem worden opgeknapt. Het betreft het allerlaatste door de Valentijnwerf gebouwde Gunning-jacht (bouwjaar 1984).
Cormorant ‘Puffin’ is vanaf juli 2009 door de nieuwe eigenaar Richard Brosius compleet gestript en sindsdien in restauratie. Richard heeft Puffin in Antwerpen op een vrachtschip laten zetten en zo over de Atlantische Oceaan laten vervoeren. Veel staalwerk moest worden vervangen (kimmen, zwaardkast etc.) en de restauratie is op heden nog lang niet afgerond, Richard kan en doet alles zelf: dat bespaart aanzienlijk in de kosten. Puffin ligt naast z’n huis in Stratford/VS, op zo’n twee uren rijden van Lailah: over toeval gesproken!
Alcyone II ‘Caravelle’ is terecht, but still lost in de VS. Het raadsel van de L74 Caravelle die in de schepenlijst plotseling opging in de L67 Cicci is opgelost. Beide schepen (hebben) bestaan! Wie helpt ons haar te vinden in de USA? (zie ownerslist voor de laatst bekende data).

Voortgang boek Alcyone Odyssee
De drieluik over de ontwerper, de bouwer en de jachten&captains&zeereizen nadert haar voltooiing, ook al is er nog de nodige research te verrichten. Er liggen plannen voor een grootse wintermeeting in 2014 op een middeleeuws jachtslot, alwaar het standaardwerk zal worden gepresenteerd. Een aantal leden heeft beloofd de ontbrekende gegevens en een mooie foto van het schip aan te leveren, maar is dat vooralsnog niet nagekomen. Graag ontvangen we de ontbrekende gegevens nog dit jaar, opdat we het stamboek der schepen dan eindelijk eens kunnen afronden en ons geheel mogen focussen op de nog resterende geschiedschrijving, technische documentatie en vormgeving. De dummy, met het resultaat tot nu, zal op de Summermeeting 2012 ter inzage liggen. Het belooft een ‘musthave’ te worden.

Summermeeting 2012
Deze is gepland in het weekend van 30 juni t/m 2 juli, op veler verzoek weer in het pittoreske haventje van Hindeloopen. Dus na Oerol Terschelling, dat op 15 t/m 24 juni zal plaatsvinden. Graag per omgaande mailen of je gaat deelnemen en met hoeveel personen voor het warm en koud buffet op de zaterdagavond. Nader bericht volgt. Afgaande op de reacties, belooft het dit jaar een grote opkomst te worden.

Clubvlag Alcyone Circle
Het ontwerp (zie ook Newsletter 57 van december 2011) wordt de komende weken in productie gegeven bij de Dokkumer Vlaggen Centrale. De kleuren van de vlag zijn gebaseerd op de oude geuzenvlag ‘oranje/blanje/bleu’. De oranje en lichtblauw gekleurde onder -en bovenbanen in het ontwerp verbeelden (boven) de door de ochtend –en avondzon gekleurde hemel met wolkenstrepen en (onder) het water met golven en schuimstrepen. De halve cirkellijn in oranje en lichtblauw symboliseert onze Alcyone Circle en geeft de nodige dynamiek aan het ontwerp. Centraal daarbinnen staat de mythologische Halcyon, de ijsvogel, waarin de wonderschone Alcyone veranderde toen ze zich van de rotsen in zee stortte nadat ze het ontzielde lichaam van haar geliefde Ceyx op het strand gewaar werd. De sterren buiten de halve cirkellijnen verbeelden het Zevengesternte, de Pleiaden , met de ijsvogel Alcyone als 7e ster, afgebeeld in de vorm van de letter A(lpha).
Er worden 40 clubvlaggen 30 x 45 cm en 6 grote spiegelvlaggen 100 x 150 cm besteld. Hiermee kunnen we een paar jaar vooruit en met dit aantal komt de prijs nog heel acceptabel uit op zo rond de €20 inclusief btw voor de kleine clubvlag.
Graag vernemen we per omgaande je bestelling voor een wantvlag van de Alcyone Circle. Wil je toch ook nog een grote spiegelvlag, geef dit dan binnen een week aan ons door, want de 6 die in bestelling gaan zijn reeds gereserveerd.

8e Edition La Semaine du Golfe du Morbihan 2013
Jaarlijks wordt in Zuid-Bretagne in de prachtige beschutte Golfe een treffen georganiseerd voor klassieke, traditionele zeilschepen, meestal begin juni.
De Circle heeft het plan in 2013 met een Gunning- flottielje deel te nemen. Ideaal om er een vaarvakantie aan vast te knopen. De mogelijkheid bestaat onze schepen als deklast met een coaster heen en/of terug te laten varen. Een unieke kans voor een ieder die in dit prachtige vaargebied naar hartenlust wil zeilen en verblijven of wellicht van daaruit verder Frankrijk in wil trekken. Dit evenement zal nader worden besproken tijdens de Summermeeting 2012.

 

 

Met vriendelijke groet, kindly regards,
Arjen van Boekel & Joost van ‘t Hull
Board Alcyone Circle

news58